Peskanje je postopek za odstranjevanje starih premazov, korozije, umazanije, tujkov in za doseganje različnih efektov (strukturnih, dekorativnih) na kovini, lesu, plastiki ali steklu. 

Najpogosteje se  uporablja v gradbeništvu kovinski industriji in orodjarstvu. Je nepogrešljiv del postopka tudi v vseh vejah industrije (prehrambena, kemična in farmacevtska), pri vzdrževanju tehnoloških procesov. Za peskanje se najpogosteje uporablja pesek (kremenčev ali keramični), ali tudi kakšen drug material, na primer jeklene kroglice, bakrova žlindra, soda ali suhi led.

Poznamo več načinov peskanja: injektorsko, tlačno, turbinsko, vlažno in s suhim ledom. Tlačno peskanje se uporablja za plastiko, les, orodja, alu platišča in druge občutljive materiale. Turbinsko peskanje je primerno za obdelavo kovanega železa, kovinskih delov, radiatorjev in drugih trših materialov. Injektorsko peskanje se uporablja  za čiščenje manjših in manj umazanih predmetov. Peskanje s suhim ledom je revolucionarna metoda čiščenja, pri čem suhi led zamenjuje tradicionalne materiale, kot so pesek, voda, steklo in plastika.